یاران امام مهدی(ع) چه کسانیاند و چه ویژگیهایی دارند؟
آیا ما میتوانیم در زمرهی آنان قرار بگیریم؟
اهمیت دانستن ویژگیهای یاران امام مهدی(ع) به این جهت است که:
الف)
آگاهی از این ویژگیها، معیاری است که به کمک آن، ما میتوانیم خود را محک
زده و بدانیم که آیا ما نیز در زمرهی یاران آن حضرت قرار داریم یا خیر.
ب)
یکی از مهمترین شرایط ظهور امام مهدی(ع) فراهم شدن یاران کارآمد است؛ با
فهم این ویژگیها و تلاش در مسیر کسب آنها، میتوانیم یکی از شرایط ظهور را
ایجاد کرده و در نتیجه به روز پرشکوه ظهور نزدیکتر شویم. بعضی از ویژگیهای
مهدی یاوران عبارت است از:
1. معرفت
اساسیترین ویژگی یاران امام مهدی(ع)، معرفت عمیق نسبت به خداوند متعال است. این معرفت آن چنان استوار است که نه شبهات در آن خللی ایجاد میکند و نه تردیدها و شکها در حریمش راه مییابد. امام علی(ع) میفرماید: «رجال مؤمنون عرفوا الله حق معرفته و هم انصارالمهدی فی آخرالزمان». یاران مهدی(ع) در آخرالزمان کسانی هستند که به خداوند آن چنان که شایسته است، معرفت دارند».
2. ایمان و عمل صالح
ثمره معرفت به خداوند، ایمان به او و عمل صالح است. بنابر این یاران امام مهدی(ع) زندگی مؤمنانهای دارند و اخلاق و رفتارشان، شایسته و انسانی است. برای اهمیت این دو ویژگی همین بس که خداوند، وقتی میخواهد کسانی را که در آخرالزمان حکومت عدل جهانی برپا میدارند معرفی کند، ایمان و عمل صالح آنان را مطرح میفرماید: وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنّهم فی الارض... «خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادهاند وعده میدهد که قطعاً آنان را حکمرانان روی زمین خواهد کرد...».
3. عبادت (ذکر)
معرفت و ایمان ریشه دوانده در دل یاران امام مهدی(ع)، آنها را به خضوع در برابر حق تعالی و تلاش در مسیر بندگی سوق میدهد. امام صادق(ع) عبادت و راز و نیاز یاران امام مهدی(ع) را این گونه ترسیم فرموده است: «لهم فی اللیل اصوات کاصوات الثواکل حزناً من خشیة الله»؛ «یاران مهدی(ع) در دل شب از خشیت خداوند نالههایی دارند، مانند نالههای مادران پسر مرده».
پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «مجدوّن فی طاعة الله»؛ «آنان در طریق عبودیت اهل جدّیت و تلاشاند».
4. معرفت امام
ویژگی دیگر یاران امام مهدی(ع)، بینش عمیق آنان نسبت به آن حضرت است. امام سجاد(ع) در این خصوص فرموده: «... القائلین بامامته»؛ «آنان به امامت مهدی(ع) اعتقاد ]راسخ[ دارند». این معرفت ژرف دو ثمره اساسی دارد: عشق ورزی به ساحت مقدس امام مهدی(ع) و اطاعت بی چون و چرا از او (محبت و اطاعت)
5. محبت
دلهای یاران امام مهدی(ع) سرشار از محبت به آن حضرت است، به گونهای که در آوردگاه رزم، او را مانند نگینی در بر میگیرند و جان خود را سپر بلایش میکنند. امام صادق(ع) میفرماید: «یحفّون به و یقونه بانفسهم فی الحرب»؛ «[یاران مهدی(ع)] در میدان رزم گردش میچرخند و با جان خود از او محافظت میکنند».
6. اطاعت
مقدم داشتن خواست حضرت بر خواست خود، از دیگر شاخصههای یاوران امام مهدی(ع) است. امام صادق(ع) در این خصوص فرمودند: «هم اطوع له من الامة لسیدها»؛ «اطاعت آنان از مهدی(ع) از فرمانبرداری کنیز در برابر مولایش بیشتر است».
یاران امام در برابر قرائت آن حضرت، از خود قرائتی ندارند و هیچ گاه به بهانه نواندیشی و روشن بینی، از امام خود سبقت نمیگیرند.
7. شهادت طلبی
از امام صادق(ع) روایت شده است: «... و یتمنون ان یقتلوا فی سبیل الله»؛ «یاران مهدی(ع) آرزو میکنند که در راه خدا به شهادت برسند».
8. وسعت نگاه
قیام امام مهدی(ع) از نظر جغرافیایی، گستردهترین جنبشها است؛ چرا که حکومت عدل آن حضرت جهانی بوده و همه زمین را در بر خواهد گرفت. برای پی ریزی حکومتی با این وسعت و عظمت، یاران آن حضرت باید ویژگیهای مناسب با این کار بزرگ را داشته باشند. اگر امام مهدی(ع) میخواهد جهانی را به معنویت و رشد برساند، یاران حضرت نیز باید ایدههایی بزرگ، نگاهی جهانی و طرح و برنامههایی فراگیر داشته باشند.
9. جهاد و مقاومت
در مسیر گسترش فضیلت و عدالت در پهنه گیتی، هدایت گریزان و عدالت ستیزان فراوانی وجود دارند که سدّ راه امام شده و در برابرش صف خواهند کشید. بنابراین یاران و همراهان آن حضرت، اهل جهاد و مقاومت در راه خدا هستند.
امام علی(ع) در تفسیر آیه 54 سوره مائده فرمود: «هم اصحاب القائم»؛ «آنان یاران قائماند».
10. شجاعت
اگر جهاد و مبارزه، جهانی و فراگیر است، پس یاران امام مهدی(ع) شجاعت و جسارتی در خور و عزمهایی پولادین دارند. امام سجاد(ع) میفرماید: «جعلت قلوبهم کزبر الحدید» «دلهای یاران مهدی(ع) مانند پارههای آهن است».
11. ایثار
این حرکت گسترده، برای هدایت و سازندگی است. بنابراین یاران حضرت مهدی(ع) سختیها را به جان خریده و از خوشیها و لذتها چشم میپوشند و با دستهای مهربانشان، خوبیها و خوشیها را به دیگران هدیه میدهند؛ تا از این رهگذر، قلبها را نرم کنند و رهیدگان را به دامان پر از مهر و محبت دین برگردانند.
12. بردباری
آنان در راه تحقّق آرمانهای جهانی امام مهدی(ع)، مشکلات و مصایب فراوانی را به جان میخرند؛ ولی از سر اخلاص و تواضع، عمل خود را هیچ انگاشته و به جهت هجوم سختیها و تحمل مشقتها، بر خداوند منّت نمیگذارند: «قوم... لم یمنّوا علی الله بالصبر»؛ «یاران مهدی(ع) کسانیاند که به جهت بردباریشان بر خداوند منّت نمیگذارند».
13. یکدلی
از آنجایی که هواها و خودخواهیها از یاران امام مهدی(ع) رخت بر بسته و به جای آن، خداخواهی و خداپرستی نشسته است، آنان یک رنگ و یک دلاند: «قلوبهم مجتمعة». «یاران مهدی(ع) دلهایی متحد دارند».
14. استواری
توجه به وجود تأییدات الهی در حرکت بزرگ حضرت ولی عصر(ع) تأثیر شگرفی بر روان یاران آن حضرت دارد و ملامتها و سرزنشهای کوته بینان و عافیتطلبان در عزمشان خللی ایجاد نمیکند. امام علی(ع) در تفسیر آیه یا آیه 54 سوره مائده فرمود: «هم اصحاب القائم»؛ «آنان یاران امام قائم(ع) هستند».
15. ستم ستیزی
ظلم ستیزی از جمله آرمانهای حضرت و کسانی خواهند توانست همراه او برای قطع ریشههای ستم و بیعدالتی گام بردارند و در این مسیر استوار بمانند که خود نیز از ظلم، گریزان باشند و خویشتن را از جور و ستم پیراسته سازند. در دعای ندبه آمده است: «این المعدّ لقطع دابر الظلمه»؛ «کجا است مهیا شده برای ریشه کن نمودن نسل ستمگران».
16. احیای سنن
از دیگر رسالتهای حضرت مهدی(ع)، احیای فریضهها و سنتهای الهی است؛ یاران او نیز نسبت به این امر، باید اهتمام کامل داشته باشند:
«این المدّخر لتجدید الفرائض و السنن»؛ «کجاست، آن ذخیرهای که فریضهها و سنتها را احیا میکند؟»
17. احیای قرآن
آن حضرت قرآن را از غربت به در میآورد و گردهای نشسته بر رُخش را میزداید. یاران او نیز نه تنها اهل قرائت قرآناند؛ بلکه آن را در اعماق جانشان جریان بخشیده و با آن زندگی میکنند: امام علی(ع) میفرماید: «یجلی بالتنزیل بصائرهم و یرمی بالتفسیر فی مسامعهم»؛ «با قرآن دیدگانشان نورانی میشود و تفسیر آن در گوش جانشان جا میگیرد».
«أین المؤمّل لاحیاء الکتاب وحدوده»؛ «کجاست آن که آرزو میرود قرآن و حدودش را زنده کند».
18. عصیان ستیزی
یاران حضرت حقیقتاً از آلودگیهای مختلف پاک هستند. آنها با قول و عمل خویش، با بدیها مبارزه میکنند. امر به معروف و نهی از منکر، یکی از ویژگیهاست که قرآن برای مؤمنان واقعی بر شمرده است.
«این مبید أهل الفسوق و الطغیان و العصیان»؛ «کجاست آن بنیان کن اصحاب فسق و عصیان و طغیان؟»
19. عزتمندی
آن حضرت میآید تا عزت واقعی مؤمنان را در ظاهر، نمایان سازد و بی مایگی و بی پایگی برتری ظاهری جبهه طاغوت را برملا کند. کسانی خواهند توانست با او در پیمودن این مسیر همراه و هم گام باشند که به عزت واقعی پارسایان، با تمام وجود اعتقاد داشته باشند و باطل را ذلیل و زبون بدانند: «أین معزّالاولیاء و مذلّ الأعداء»؛ کجاست عزت بخش دوستان و خوارکننده دشمنان؟»
بشارتها
جوانان از فطرتهایی پاک و بی آلایش برخوردار بوده و تعلّقات و وابستگیها، در اعماق جانشان ریشه ندوانده است از این رو بیشترین یاران آن حضرت را تشکیل خواهند داد؛ البته جوان بودن یاران امام لطمهای به جایگاه پیران با ایمان نزده و بر عدم همراهی ایشان گواهی نمیدهد.
بر اساس برخی روایات، بانوان نیز در میان اصحاب ویژه آن حضرت، حضور چشم گیری دارند و این نوید شوق انگیز و شعف آوری برای تمامی بانوان مهدی یاور است تا کمر همت بسته و برای پیوستن بر این جمع پربرکت تمام توان خود را به کار گیرند: امام باقر(ع) میفرماید: «یجیء - والله- ثلاث مأة و بضعة عشر رجلاً فیهم خمسون أمرأةً یجتمعون بمکة؛ علی غیر میعاد»؛ «به خدا سوگند سیصد و چند نفر که پنجاه تن از بانوان نیز در میانشان حضور دارند، بدون هیچ قرار قبلی، در مکّه گرد هم جمع خواهند شد».
پس یاوران مهدی(ع) به حق، از صفاتی عالی و کمالاتی والا برخوردارند و پیوستن به این مجموعه با فضیلت، برای همگان امکان پذیر است؛ زیرا دلیل معتبری در دست نداریم که یاران امام مهدی(ع) افرادی معین- با نام و مشخصات خاص- هستند بنابراین هر کس میتواند با طرح این احتمال که شاید من یکی از یاران ویژه حضرت مهدی(ع) باشم، انگیزههای درونی خود را تقویت کند و با تلاش فراوان، به جرگه یاران ویژه حضرت نائل آید. از طرفی اگر همت پیوستن به جمع یاران ویژه حضرت را نداشته باشیم؛ میتوانیم جزو خیل عظیم همراهان حضرت و لشگر همگانی آن عزیز قرار گیریم.
آری باید بکوشیم تا جایی که ممکن است در این مسیر گام برداریم و البته نباید ناامید بود چرا که هر کس به مقدار توان و تلاش خویش درجاتی از یاران امام را خواهد داشت.
سؤالات
الف) جملهی: «مجدوّن فی طاعة الله» نشانهی کدام خصوصیت یاران مهدی موعود(عج) است؟
1- شهادت طلبی
2- شجاعت
3- عبادت خداوند
ب) امیرالمؤمنین(ع) در نهج البلاغه، این را نیز از ویژگیهای یاران حضرت میدانند: «قوم... لم یمنّوا علی الله بالصبر»؛ یعنی ............
1- گروهی که بر خدا به خاطر صبرشان منت نمیگزارند.
2- گروهی که منت گزار نیستند و صبورند.
3- گروهی که خدای منان را میپرستند و به خاطر او صبر میکنند..
ج) این فراز دعای زیبای ندبه:«این المعدّ لقطع دابر الظلمه!»: به کدام ویژگی مهدی یاوران اشاره میکند؟
1- ستم ستیزی.
2- خشن بودن یاران.
3- زنده کردن قرآن.
د) امام مهدی(علیه السّلام) زنده کنندهی قرآن است؛ یعنی...... ؟
1- قرآن جدید میآورد.
2- به احکام آن عمل میکند و آن را وارد زندگی بشریت میکند.
3- قرآن را کمی تغییر میدهند.
جهت شرکت در مسابقه پیامکی ، پاسخ سوالات را مانند مثال زیر به شماره پیامک 10001214 ارسال نمایید .
عدد اول شماره بروشور : 6
عدد دوم کد شهر(مهدیه)شما : 0362
عدد سوم گزینه های صحیح : 2313
مثال : 603622313 ( بدون فاصله)